Fiskebensparkett: Definisjon og inspirasjon for tidløs eleganse

Fiskebensparkett utstråler tradisjonell eleganse og eksklusivitet. Dens klassiske og forseggjorte stil har gjenopplevd en oppblomstring og vinner stadig større tilhengere. Mens vi har sett dette gulv mønsteret en stund, har det nylig fått ny popularitet takket være innovativt design. Fiskebensmønsteret er nå nærmest uunngåelig, enten det er i interiørmagasiner eller på blogger, og viser seg å være et tidløst valg for moderne hjem.

 

Hva er fiskebensparkett?

Fiskebensparkett er en type gulvmønster der plankene legges i en vinkel på 90 grader mot hverandre, skaper rektangulære mønstre som gjentar seg. Navnet kommer fra likheten dette mønsteret har med beinstrukturen i fiskens skjelett.

Dette gulvmønsteret har en lang historie med bruk i herskapelige hjem, slott og offisielle bygninger i land som Frankrike, England og Sverige. Det ble spesielt benyttet i festlokaler for å skape et imponerende og eksklusivt preg.

I dag er fiskebensparkett populært både i private hjem og offentlige bygninger for å tilføre rommet et dynamisk og eksklusivt uttrykk. Parketten kommer i ulike størrelser, farger, overflatebehandlinger og tresorter.

 

Historie:

Fiskebensmønsteret har røtter tilbake til det romerske imperiet, der det ble benyttet til å konstruere veier. Den intrikate stein sammenflettingen ble plassert over en base av knust stein, som absorberte trykket fra trafikk og fot trafikk og viste seg å være svært holdbar.

Denne teknikken med steinlegging var banebrytende fordi utviklingen av infrastruktur var avgjørende for å opprettholde og utvide det romerske imperiet.

Fiskebensmønsteret er også blitt funnet i egyptiske smykker som ble båret av overklassen, men de eldste eksemplene er fra Italia. På grunn av mønsterets enkelhet og estetikk spredte det seg til andre sektorer som tekstil, mote og interiør.

Fiskebensmønsteret ble først benyttet i tregulv på begynnelsen av 1500-tallet og ble svært populært blant den franske adelen. Trenden nådde England på 1600-tallet og vedvarte godt inn i 1900-tallet da det ble assosiert med høy klasse, luksus og prakt.

På 1930-tallet måtte tregulv vike for billigere teppe alternativer. Mange vakre tregulv ble skjult under tekstil-gulvbelegg i nesten et halvt århundre. Interessen for parkett ble revitalisert på1980-tallet da designere vendte seg mot vintage og retro for inspirasjon til eksklusive prosjekter. Siden den gang har den vedvarende interessen for tregulv fortsatt å vokse.

Fiskebensparketten er spesielt foretrukket i både klassiske og moderne design i både private og kommersielle bygg for å tilføre et element av tidløs eleganse. Tregulv har fanget designernes oppmerksomhet for sitt naturlige utseende og struktur som bringer liv til moderne interiører.

 

 

Stil og Design:

Fiskebens gulv kan monteres med både brede og smale planker. De brede plankene passer godt inn i moderne interiør, mens de smalere plankene ofte foretrekkes i et mer klassisk, urbant eller industrielt miljø. De bredere bordene skaper en mer avslappet atmosfære og er raskere å legge. På den andre siden gir smalere dimensjoner et mer levende mønster og en autentisk, klassisk stil.

 

 

Flytende eller Hellime?


Tradisjonelt har fiskebens parkett blitt lagt ved å lime eller skru heltre staver direkte til underlaget. Det anbefales fortsatt å lime fiskebensparkett til undergulvet for å oppnå et stabilt resultat. En ekstra fordel med liming er at parketten kan legges sammenhengende gjennom alle rom, og det er mulig å montere faste installasjoner direkte på parkettgulvet.

Det finnes også fiskebensparkett som kan monteres flytende ved hjelp av et klikksystem, men dette resulterer i en flytende parkett som må avsluttes med ekspansjonsfuger og lister i døråpninger. I tillegg bør et flytende gulv ikke låses under faste installasjoner som for eksempel kjøkken og kjøkkenøyer.

Våre fiskebensparkett anbefales å bli limt til undergulvet. Parkett med klikksystem er både rimeligere og raskere å montere enn heltre staver. Vi tilbyr fiskebensparkett med både klikksystem og not-og-fjær som kan limes til underlaget.

 

 

Hvordan montere Fiskebensparkett?

Legging av fiskebensparkett starter med å finne midtpunktet i rommet og trekke en linje gjennom det. Den første raden av fiskebensgulvet skal legges langs denne linjen. Deretter monteres fiskebensparketten fra midten og utover mot sidene.

Fiskebensparkett krever nøyaktighet og erfaring for å oppnå et godt sluttresultat. Feil start kan påvirke hele prosessen. På grunn av den mer utfordrende monteringen sammenlignet med vanlig parkett, anbefaler vi generelt å bruke en profesjonell installatør. Men det er også mulig å gjøre det selv hvis du har erfaring.

Det bør ikke legges underlag under fiskebensparkett som skal limes direkte til undergulvet. Gulvvarme kan imidlertid brukes under fiskebensparketten, men det er viktig å velge riktig gulvvarme, og riktig materiale for montering av tregulvet over.

Hvis undergulvet har vannbåren varme i slisser i trefiberplater, gulvvarmesponplater eller Silencio, må det legges en plate mellom disse og fiskebensparketten for liming. Vi anbefaler å bruke en 16 mm sponplate som underlag.

Hvis det er montert varmefolie over undergulvet, må det legges en plate mellom varmefolien og fiskebensparketten. Her kan du bruke enten en 9mm trefiberplate med Kilfals eller en 16 mm sponplate som underlag. Parketten limes deretter fast til platene.

 

I Elegante Gulv er vi alltid tilgjengelig for å bistå med alt fra valg av parkett, til montering.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale.