Hente frem original furugulv?
Hente frem original furu gulv? Her er alt du trenger å vite
Vi opplever at det er en økende interesse rundt å hente frem gammelt/originalt tregulv. Derfor har vi laget denne artikkelen som viser alle detaljene i et slikt prosjekt. I artikkelen forklarer vi steg for steg hva du kan forvente, og hvordan vi har løst de forskjellige utfordringene med å hente frem gammelt tregulv.
I de fleste tilfeller klarer man å komme i mål når man skal hente frem det originale tregulvet. Men man må være forberedt på overraskelser. Av erfaring vet vi at det nesten aldri går helt problemfritt for seg. Men hvis man har viljestyrken og ikke gir seg så ordner det seg til slutt.
Vi bruker et prosjekt vi hadde på Løvenskiolds gate 16 som eksempel. Her møtte vi på nesten alle utfordringer man kan møte på når man skal hente frem gammelt furu gulv. Prosessen var krevende, men resultatet ble helt nydelig.
Her fikk vi i oppdrag å rive opp gult og stygt eikeparkett, for deretter å slipe og lakke originale furu gulvet. Bygget er fra 1908, og leiligheten er på 176 kvadratmeter.
Da vi tok opp gamle parketten møtte vi på et originalt furu gulv som var dekket med forskjellige materialer gjennom årene. Deler av gulvet var dekket med avrettingmasse, mens andre deler var dekket med limt gulvbelegg. I noen av rommene var tregulvet malt med flere lag av Egalin. I tillegg var det papp-underlag som av en eller annen grunn hadde blitt limt til gamle tregulvet.
Familien som engasjerte oss til prosjektet skjønte at det ble et større prosjekt enn først antatt, men ønsket å fortsette prosessen og hente frem det originale tregulvet de hadde lyst på.
Soverom 1
I dette rommet var originale tregulvet dekket med både Egalin, og papp underlag som satt vast i malingen.
Soverom 2
På dette rommet var det linoleums belegg under parketten. Mellom linoleum og originale furu gulvet var det lagt avretting mase for å jevne ut ujevnheten av originale furu gulvet da plankene var ganske bøyde og ujevne.
Gang
I gangen var det flere lag med Egalin, maling, og papp som satt fast over det. I enden av gangen var det lagt ca 15mm avretting masse direkte på tregulvet.
Stue
Originalt var det stue og kjøkken, som hadde blitt slått sammen. I stua var det lagt flere lag med ullpapp for å heve gulvet til samme nivå som gammelt kjøkken, som var dekket med linoleum belegg. Pappen var merkelig nok limt til tregulvet.
Her var det tydelig for oss at rommene var tidligere adskilt med en vegg som hadde blitt revet bort. Der det tidligere har vært vegg var det ingen tregulv. Mellomrommet var fylt med diverse isolasjon og treverk. Det var gjort haste-arbeid her av tidligere håndverkere.
Avgjørelse
Alt av gammelt gulv var nå fjernet. Vi møtte eier i leiligheten for å se over, avgjøre hva vi skal gjøre, og lage en fremdriftsplan.
Oppsummering på hva arbeidet videre gikk ut på var som følger.
- Pigge opp avretting masse der det var lagt avretting
- Rive opp linoleum på gammelt kjøkken og i soverom 2
- Frese gulv i samtlige rom og få gulvet jevnt
- Felle inn nye furu-planker mellom gammelt kjøkken og stue, og et par andre plasser der det manglet planker, og der plankene var skadet og ikke kunne reddes
- Slipe og lakke gulv i samtlige rom
Eier ønsket å gå for det, og få frem originale tregulvene i samtlige rom.
Sliping og behandling
Etter alt av belegg, papp og avrettingmasse ble fjernet satt vi i gang med gråvsliping. Gulvene med Egalin på var det verste å slipe, da Egalin støver ufattelig mye.
Etter gråvsliping var det tid for å gå over alle plankene og se til at det er klart for behandling. Vi fant flere planker som var vannskadet. Disse måtte vi erstatte med nye planker da treverk som har blitt sølt på kommer til å være misfarget. Grunnen til dette er at vannet har endret strukturen i porene i overflaten av treverket, derfor trekker det til seg mer olje/lakk enn plankene som ikke har vannskade.
Det er viktig å huske på at ujevn høvling, limrester og andre faktorer kan fort ødelegge resultatet. Det er derfor viktig å gå over gulvet flere ganger før man setter i gang med behandling.
Treverk som furu og gran går under kategorien ‘myk-tresort’. Derfor anbefaler vi alltid å behandle disse tresortene med slitesterk lakk for å bevare gulvet i mange år.
Bildene under viser før og etter resultat.
Bildene under viser før og etter resultat.