Rengjøring og Vedlikeholds tips for Tregulv og Parkett

Tregulv skaper en varm og innbydende atmosfære som gir hjemmet ditt en koselig følelse. Vanligvis krever tregulv mer omsorg sammenlignet med laminat eller vinylgulv. Etter å ha installert eller fornyet tregulvet i ditt hjem, er det viktig å vite hvordan du kan opprettholde dem i optimal stand over tid. Her er alle nødvendige informasjon om rengjøring og vedlikehold av tregulvene dine for å bevare deres skjønnhet lenge.

Regelmessig vedlikehold

Normalt er oppbygging av smuss og skitt hovedårsaken til viktigheten av rengjøring av tregulv og parkett. For vanlig rengjøring anbefales det å bruke en støvsuger eller tørr mopp. Periodisk støvsuging gir best mulig effekt, etterfulgt av en tørr mopp for å fjerne gjenværende skitt. Spesielt trafikkerte områder som inngangsparti er viktige å fokusere ekstra på, da det ofte krever mer enn bare bruk av tørr mopp.

Sikre gulvet mot potensielle skader:

En vesentlig aspekt av vedlikehold inkluderer å skjerme tregulvet mot fysiske påkjenninger.

  • Bruk filtputer eller møbelputer under møbel ben
  • Plasser en dørmatte ved inngangsdøren
  • Løft tunge møbler i stedet for å skyve dem
  • Anvend passende matter under kontorstoler
  • unngå bruk av teip på gulvet

Velg passende rengjøringsmiddel:

Dersom det oppstår flekker på gulvet som ikke lar seg fjerne ved bruk av tørr mopp/klut, kan du rengjøre gulvet med en lett fuktet klut ved bruk av vann, såpe eller et egnet vaskemiddel. Ved bruk av rengjøringsmidler, følg anbefalt dosering og instruksjoner på produktets emballasje. Forskjellige overflatebehandlinger krever varierende vaske metoder. Vi anbefaler at du tar hensyn til produkt anbefalingene fra produsenten.

Vannsøl

Ved vannsøl er det viktig å tørke opp umiddelbart for å unngå potensielle vannskader på tregulvet.

Vedlikehold

Metoder for periodisk vedlikehold bør vurderes individuelt i hvert hjem, da det er avhengig av trafikk, regelmessig rengjøring og aktivitet i området.

Det er viktig å passe på at gulvet ikke mister lakk, olje eller annen overflatebehandling. Gulvet bør etterbehandles/vedlikeholdes med jevne mellomrom. Tregulv som er behandlet med olje trenger som regel hyppigere vedlikehold. Det er da ditt ansvar å vise tregulvet ditt omsorg og gjøre gjevnlige observasjoner.

Vi anbefaler at du tar kontakt med profesjonelle for vurdering av tregulvet ditt dersom du har spørsmål eller er usikker på om gulvet trenger vedlikehold.

Når tregulvet begynner å vise slitasje, er det på tide med en runde med vedlikehold. Husk at regelmessig vedlikehold forlenger gulvets levetid og beskytter det i mange år.

Det finnes utallige gulvfinish på markedet som velges etter behov og spesifikasjoner for dine tregulv.

Inneklima

Rengjøring av tregulvet er ikke det eneste hensynet du bør ta. Inneklimaet spiller en vesentlig rolle for gulvets pleie og holdbarhet. Treverk reagerer svingninger i temperatur og fuktighet. Det er derfor helt avgjørende å opprettholde kontroll over disse faktorene gjennom hele året.

Oppsumering:

1.      Ha kontroll på inneklimaet: Oppretthold relativ luftfuktighet mellom 30-60%. Unngå å justere romtemperaturen med mer enn 1-2 grader per dag, da betydelige           temperaturvariasjoner over kort tid kan forårsake kraftige bevegelser i treverket, med potensielle defekter i gulvet som resultat.

2.      Forebygg skader: Sett filtputer eller møbelknuter under møbelbenene for å hindre riper. løft tunge møbler i stedet for å skyve dem. Unngå å legge teip på gulvet.

3.      Bruk matter: Legg inngangs matter ved dørene for å samle opp smuss, sand og grus som potensielt kan forårsake riper på overflaten. Sørg også for å ha passende          matter under kontorstolene.

 

4.      Unngå bruk av vann: Tregulv og vann bør ikke blandes. Ved rengjøring, bruk en lett fuktet mopp og forsikre deg om at den ikke er for våt. Rengjør eventuelt søl          umiddelbart.

5.      Sko: Unngå bruk av sko inne som kan ripe gulvet.

 

6.      Tørr rengjøring: Ta alltid i bruk tørr rengjøring som første alternativ for å fjerne støv og smuss.

7.      Velg passende rengjøringsmidler: Ikke alle rengjøringsprodukter er egnet for tregulv. Bruk spesialprodukter som er designet for å rengjøre tregulv. Følg          produsentens anbefalinger for rengjøring dersom gulvet har en spesiell overflatebehandling. Unngå å bruke grønnsåpe eller vaskemidler med slipende ingredienser.

8.      Hold øye med gulvet og gjennomfør jevnlig vedlikehold: Vær oppmerksom på gulvets tilstand for å unngå slitasje på grunn av lakk, olje eller annen          overflatebehandling. Etterbehandle eller vedlikehold gulvet regelmessig i tråd med produsentens anbefalinger.